Je lichaam ondersteunen met B-vitamines

Wist je dat de meeste mensen baat hebben bij dagelijkse suppletie met B-vitamines? In dit artikel ontdek je wat B-vitamines zijn, wat het doet en hebben we nog een paar handige tips bij het kiezen van supplementen met vitamine B.

Wat zijn B-vitamines?

B-vitamines is een verzamelnaam voor acht vitamines. Thiamine (B1), riboflavine (B2), niacine (B3), pantotheenzuur (B5), pyridoxine (B6), foliumzuur (B9 of B11) en cobalamine (B12) zijn in water oplosbare micronutriënten. Deze groep van B-vitamines werken nauw samen in het lichaam. Samen worden ze ook wel ‘vitamine B complex’ genoemd.

Wat doen B-vitamines?

B-vitamines ondersteunen het energieniveau*. In combinatie met diverse B-achtige voedingsstoffen kunnen ze bijdragen aan een goed geheugen*. Tot B-achtige voedingsstoffen behoren onder ander choline, inositol taurine en paba (para-aminobenzoëzuur). Deze stoffen werken nauw samen met het vitamine B complex. Choline draagt bij aan een goed geheugen* en voldoende paba in het lichaam zorgt ervoor dat de darmbacteriën foliumzuur kunnen aanmaken. Taurine ondersteunt het gehele effect van de B-vitamines*. Inositol speelt een belangrijke rol bij de regulatie van bloedlipeden*.

Waar zitten B-vitamines in?

Over het algemeen zitten B-vitamines in veel voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan B-vitamines zijn onder ander peulvruchten, zaden, noten, vlees, eieren en zuivelproducten. Ook biologische groenten bevatten veel vitamine B.
Een tekort aan vitamine B ontstaat vaak bij dagelijkse consumptie van bewerkte voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten. Ook alcohol en stress kunnen voor een tekort zorgen. Je lichaam heeft een kleine opslagcapaciteit voor B-vitamines. Dat betekent dat je lichaam maar voor enkele weken reserves kan opslaan. Met een dagelijkse aanvulling blijft jouw B-vitamine niveau op peil.

Tips bij het kiezen van supplementen met B-vitaminen

Met zoveel supplementen op de markt is het soms lastig te bepalen wat een goed supplement is. Daarom hebben we enkele tips voor je verzameld om je te helpen bij het kiezen van een goed vitamine B-supplement.

  • Kies voor een breed B-complex met B-achtige voedingsstoffen. Tenzij je een specifiek tekort hebt is het beter om de hele groep B-vitamines aan te vullen. Dit komt door de wisselwerking tussen de verschillende B-vitamines.
  • Zorg ervoor dat het supplement de co-enzymatische vorm van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12 bevat.
  • Gebruik een actief B-complex ’s ochtends om je vitamine B behoefte op peil te houden. Wil je de nachtrust bevorderen? Kies ’s avonds voor een actief B-complex in combinatie met gemakkelijk opneembaar magnesium (glycerofosfaat) en taurine.

Toegestane claims:

  • Vitamine B12 en B6 ondersteunen het energieniveau
  • Choline draagt bij aan een goed geheugen
  • Paba zorgt ervoor dat darmbacterien foliumzuur kunnen aanmaken
  • Inositol speelt een rol bij de regulatie van bloedlipiden
  • B-complex bevordert nachtrust