Magnesium en stress

De werking van magnesium

Magnesium is een essentieel mineraal voor het lichaam. Zo bevordert het de energiestofwisseling*, speelt het een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen* en is het goed voor de werking van de spieren*. Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale botten* en speelt een rol bij de botaanmaak*. Het is dus ook van belang voor het behoud van sterke tanden en van sterke botten*. Ook is magnesium goed voor de leerprestatie* en het concentratievermogen* en heeft het een heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid*. Bovendien draagt het bij aan het energieleverend metabolisme*. Magnesium is dus een multifunctioneel mineraal.

Magnesium is onmisbaar

Aangezien magnesium voor meerdere lichaamsfuncties onmisbaar is, is het van belang om je magnesiumniveau op peil te houden. Een langdurig tekort kan namelijk leiden tot uitputtingsproblemen, het beschadigen van metabolische processen in het lichaam en kan de oorzaak zijn van veel verschillende chronische klachten.

Magnesium komt voor in voeding als groene bladgroenten, zaden en noten, gedroogd fruit en rauwe cacao. Goed om te weten: bij uitputting van landbouwgrond bevatten de gewassen minder magnesium en in bewerkte (geraffineerde) voedingsmiddelen zit vrijwel geen magnesium. Een aanvulling door middel van een magnesium supplement ondersteunt je bij het op peil houden van je magnesiumniveau. De minimale hoeveelheid magnesium wat je lichaam nodig heeft verschilt per persoon. Heb je last van stress of heb je een drukke levensstijl? Dan heb je wellicht wat meer magnesium nodig. Ben je ouder dan 50 jaar, sport je veel, ben je zwanger, rook je en/of drink je alcohol? Dan heb je meer risico op een magnesiumtekort. Ook als je diabetes of hypertensie hebt moet je goed opletten op je magnesiuminname. Bij een magnesiumtekort kan je een goed opneembaar magnesiumsupplement gebruiken.

Je lichaam geeft gelukkig aan wanneer je een magnesiumtekort hebt. Enkele symptomen zijn aanhoudende spiertrekkingen rondom het oog, spierkrampen in je nek en/of kuiten of stress. De symptomen kunnen zowel fysiek als mentaal zijn. Het magnesiumgehalte in je lichaam is moeilijk te meten. Dus luister goed naar je lichaam en wees alert op de symptomen.

Magnesium en stress

Eén van de belangrijkste oorzaken van stress is een magnesiumtekort. Doe je niets aan het magnesiumtekort dan kom je al snel in een vicieuze cirkel terecht. Hoe meer stress je ervaart, hoe meer magnesium je lichaam verbruikt. En hoe lager je magnesiumniveau, hoe gevoeliger je bent voor stress. Dit geldt voor zowel fysieke als mentale stress.
Magnesium draagt bij aan een goede gemoedstoestand. Het heeft namelijk een kalmerende werking. Het mineraal ontspant de spieren, bloedvaten en hersenen. Wanneer je ontspannen bent kan je ook beter slapen. En zo beter je beter bestand tegen stress.

Toegestane claims:

  • Magnesium bevordert de energiestofwisseling
  • Magnesium speelt een rol in de prikkeloverdracht tussen zenuwcellen
  • Magnesium is goed voor de werking van spieren
  • Magnesium draagt bij tot de instandhouding van normale botten
  • Magnesium speelt een rol bij de botaanmaak
  • Magnesium van belang voor het behoud van sterke tanden en van sterke botten
  • Magnesium goed voor de leerprestatie
  • Magnesium goed voor het concentratievermogen
  • Magnesium heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • Magnesium draagt bij aan het energieleverend metabolisme